torsdag 3. februar 2011

Juniorverdensmester for 3 gang!!

Så skjedde det alle forventet untatt utøveren selv: Barbro Kvåle ble juniorverdensmester på langdistanse onsdag etter å ha slått Tove Alexanderson med 11 små sekunder på den 10,3km lange løypa som tok dem litt i overkant av en time med slit i skutersporene på Natrudstilen. Dette er hennes 3 gull, og hun satser på flere medaljer utover i mesterskapet.

Gull nr 3 til Barbro!

Barbro kom hjem fra Otepää og Estland på mandag. Da dro hun hjem til Brandbu for å få vakset opp litt klær før hun satte kursen mot Natrudstilen tirsdag morgen. På Natrudstilen hadde alle de andre løperene kommet mandag formiddag, Bjørnar og Hans Jørgen var altså på plass. Det var felles trening, model event, på tirsdag der vi fikk gå i et tilnærmet likt løypenett som det distansene skal gå i.

Onsdag var det klart for langdistanse i ungdoms-EM for Bjørnar, junior-VM for Barbro og EM for Hans Jørgen. Barbro var først ute, med Bjørnar 7 minutter bak. Før start sa Bjørnar at det var første man til mål, ettersom Barbro hadde 400m lengre løype.

Barbro hadde som fokus å ikke bomme, altså kartlesing og o-teknikk. Tross dette ble det litt bomming i starten og hun lå på 4 plass ved første sekundering. Utover i løpet fikk hun mer og mer kartkontakt og kroppen var bra så hun kunne gå på i de bratte bakkene rundt Natrudstilen. Når hun kom til kartbytte inne på stadion hadde hun en ledelse på 18 sekunder, da gjenstod kun 2 km i et vanskelig og tett løypenett. I starten av denne siste sløyfen går det fort og hun har god kontoll på kartet, men når hun har 3 poster igjen mister hun konsentrasjonen når hun møter Bjørnar (som hun skulle slå i mål). Hun forstår fort at hun orienterer seg til feil post og prøver å gjøre skaden så mild som mulig, men på dette har hun tapt 40 sekunder. Heldigvis skjerper hun seg på de siste postene og går i mål kun 11 sekunder før nummer 2, hun kom også ca 1 min før lillebror Bjørnar i mål. Barbro startet midt i klassen, så det ble noen nærvøse minutter på stadion før jubelen kunne brytes løs.

Barbro på pallen

Bjørnar syntes det gikk greit, han hadde god kontroll hele veien. Han ble nummer 7 tilslutt, plassen bak premie. Bjørnar sier selv at han brukte for lang tid på orienteringen, det ble mye stopp og liten flyt, noe han taper mye tid på.
Hans Jørgen ble beste norske senior, selv om han ikke var helt fornøyd. Han ble nummer 10.

Fornøyde søsken etter første distansen under ungdoms EM, JrVMog EM på hjemmebane

I dag har vi hvile dag. Dagen har blitt brukt til en rolig skitur, og avslapping på hyttene. I morgen er vi igjen klare for et mesterskapsløp. Distansen i morgen er sprint i et svært tett og vanskelig løypenett. Da blir det viktig å ha kontroll o-tekniks og helle senke farten for ikke å bomme. Vi gleder oss veldig til i morgen, det blir spennende og vi satser på gode resultater!