tirsdag 9. august 2011

Til topps i Balkan

I dag var det en ordentlig langtur som sto på planen i Belmeken. Moussala er Balkans høyeste fjelltopp og ruver 2925,40 moh. Før start hadde vi fått endel tvetydige beskjeder som sa at turen skulle ta ca 6 timer, men samtidig sa andre at det med sykkel tar 9 timer og at en maratonløper hadde brukt over 10 timer på turen. Turen skulle i hvertfall være bortimot 50 km med et par tusen meter stigning.

Derfor la vi litt uvisse ut på tur med et mål om at vi skulle begynne å løpe mot toppen og ved 3 timer skulle se ann om vi skulle snu eller ikke. Etter 3 minutt kastet vi t-skjorta i det fine været og etter 5 minutt klarte vi å hisse på oss en gjeng jordvepser som lot Lars få svi. Det gikk heldigvis forholdsvis bra og vi fortsatte turen. Etter to timer snudde haren Øyvind Watterdal og jeg, Sindre Haverstad og Lars Moholdt fortsatte mot toppen.

Som alle "viste" før start ble det til at når vi så Moussala foran oss etter 3 timer selvsagt topptur. Desverre var de siste to timene til toppen helt uten bekker å følge drikkebeltet i og det ble for min del en svært hard del før vi endelig kom tilbake til den rennende bekken. Aldri har noe vann smakt bedre og jeg slukte 3 drikkebelter.

Høyden opp mot 3000 moh. var også noe som ikke gjorde turen noe lettere, men med fantastisk vær, utsikt og turkamerater gikk turen overaskende greit. På toppen jobbet en mann som svært uengasjert kun solgte kaffe og te. Ikke akkurat hva man mest ønsker seg når man er på kanten (over kanten) i veskemangel og blodvolumet dermed er på et kritisk lavt nivå når blodet både må kjøle ned kroppen i tillegg til å frakte det lille oksygenet som finnes til de arbeidende musklene.

Bilder fra turen kommer senere, men her er noen av resultatene av turen


Kraftig pulsbelteskille etter 7,5 time i bar overkropp på fjellet


Føttene var heller ikke helt rene


Jeg er "desverre" ikke så brun, men et marathon på støvete stier gjør at man ikke trenger solkrem nederst på leggene


Og tilslutt noen harde fakta om turen:
Tid: 7 timer og 2 minutt (effektivt)
Lengde: 40 km
Stigning: 2385 meter
Forbrenning: 5495 kcal
Høyeste/laveste/snitthøyde: 2925/1970/2531 moh.
Tid til toppen: 3:45
Tid hjem: 3:17

Og fortsatt har vi over en uke igjen med herlige sprell her oppe i tynnluften. Roerne har nå satt kursen herifra og hotellet er nå inntatt av utallige landslag i skiskyting og langrenn. Veldig inspirerende å trene med så mange "kollegaer" tilstede og lærerikt for meg som trenerstudent å studere andre lands treningsfilosofier og hvordan de praktiserer disse!

/HJ

Location:Belmeken,Bulgaria

1 kommentar:

  1. Så denne litt sent, sammen med skiskytterne gjorde jeg denne turen på knappe 6 timer i 2001, så neste år har dere noe å jobbe mot. Hilsen trener Sloken

    SvarSlett