fredag 23. april 2010

Sesongoppsummering ”Gullvinteren” 2009/2010 Team Kvåle

2009/10 har vært en kanonsesong for Team Kvåle. Både Barbro og Hans Jørgen har hatt stor suksess denne sesongen, bedre enn vi hadde turt å drømme om!

Allerede i fjor sommer bestemte Barbro og Hans Jørgen seg for å sykle sykkelorientering for å forbedre o-teknikken til ski-o sesongen. Selv om vi ikke hadde noen større erfaring fra sykkel-o deltok vi i jr VM og her begynte årets medaljefangst. For på mellomdistansen overgikk vi alt vi kunne ha drømt om med en sølvmedalje til Barbro og bronsemedalje til Hans Jørgen.

Barbro hadde en svært god sesongstart i langrenn hvor hun viste at hun hadde hevet seg til samme nivå som de beste juniorjentene i landet og fikk dermed representere Norge i nordisk juniorlandskamp i langrenn som ble arrangert i Finland i slutten på januar. Her gikk hun veldig bra og kom på 5 plass på 5 km klassisk. På sprinten gikk hun kanonbra i prologen og kvartfinalen, men hadde misforstått reglene for hvem som gikk videre fra semifinale til finale og mistet finalebilletten siden hun ikke spurtet på oppløpet. I stafetten fikk hun sin revansj ved å komme først inn på første etappe, som la grunnlaget for at det norske jentelaget tilslutt tok gullet!

I ski-o har hun også vist klasse og vunnet alle de 5 norgescup løpene hun har gått. Dermed ble hun uttatt til junior VM i skiorientering. Hun ble også vurdert så sterk at hun uken før junior VM fikk prøve seg på to distanser i senior Worldcup. Et par dager etter at hun hadde kommet tilbake fra juniorlandskampen i Finland måtte hun pakke baggen igjen og reise til Bulgaria for sin første verdenscup start for senior. Og hvilken start det ble - hun overrasket seg selv og alle andre med en 6.plass på mellomdistansen og sikret dermed podieplass allerede i debuten. Dagen etter var det mix-sprintstafett hvor Barbro og Hans Jørgen for første gang endelig ble Team Kvåle. Vi gikk på Norges 2. lag og da Barbro allerede på 1. etappe hang med fremme i teten med både verdens beste dame- og herreløpere var det duket for ett bra resultat. Vi gikk 3 etapper hver og totalt 6 etapper og hang med helt i tet hele veien. Dessverre var Barbro var uheldig på sin 2. etappe og knakk staven halvveis ut på sin etappe. Hun kjempet seg gjennom resten av etappen uten å tape for mye tid og vi var fortsatt med i kampen. På siste etappe sendte hun ut Hans Jørgen i kampen om 2. plassen sammen med Sverige, jaktende på Norges 1. lag som ledet. På nest siste post hadde lå Hans Jørgen på 2. plass, men tok et dårligere veivalg enn svensken til siste post. Vi ble dermed nr 3 og ble dermed verdens beste søskenpar i ski-orientering!

Etter prestasjonene i senior verdenscup ble hun dermed stor favoritt når vi uken etter dro til Romania for junior VM. Selv om presset var stort viste hun hvor sterk hun var og tok to klare gull i begge de to første konkurransene. I den 3. konkurransen var derimot
bobla sprekt og hun gjorde flere feil på den intense sprinten. Til stafetten skjerpet hun seg igjen og gikk en kanonetappe. Hun gikk Norge opp fra 9. plass til bronsemedalje på den siste etappen med klart beste etappetid.

Hjemme igjen fra jr VM, bar det rett videre til jr NM i langrenn. Under 10 km klassisk viste hun igjen sine kjempekrefter og fra et tidlig startnummer tok hun overlegent gullet med over 30 sekunders margin. På 5 km skøyting tok hun etter en ekstremt sterk avslutning sølv og på stafetten ble det 4. plass på Opplands førstelag.

Hans Jørgen har i vinter vist stor fremgang når han har tatt steget inn i seniorklassen. Han har stabilisert seg på et høyt nivå og har blant annet vunnet NM mellomdistanse, 2 etapper av Swedish Ski-O Tour, 3 norgescupløp, 2.plass i sesongåpningen i Finland og flere pallplasseringer i norgescupen. Denne stabiliteten har gitt han tillitt i alle verdenscupkonkurransene i år.

Første verdenscuprunden gikk utenfor St. Petersburg i Russland. Hans Jørgen ledet her klart den første distansen som var fellestart mellomdistanse etter en kort førsterunde, men tapte mot slutten og ble nr 16. I sprinten fant han aldri helt flyten, og selv med flere gode strekk og god form ble det 20. plass. På sprintstafetten løsnet det når han gikk førsteetappe på Norges 1.lag. Her klaffet alt og hans 3 etapper gikk helt uten noe tidstap. Han gikk på lag med Lars Moholdt og de endte i mål på 4. plass bak de sterke landene Russland, Finland og Sverige. På langdistansen hadde han en svært bra start og hadde blant de aller beste tidene før han hektet i en utforsbakke og falt. Dette gjorde så han mistet flyten og tapte mye tid videre i løpet og ble nr 20 i mål.

Andre verdenscuprunde var i Bulgaria. I sprinten ledet Hans Jørgen halvveis, før han mistet flyten på et av strekkene før mål og gjorde en bom på 1. min og han endte på 20. plass. Langdistansen var ekstremt tung og han gikk med krampe de siste 20 minuttene, men jeg gjorde få feil og ble nr 11. På mellomdistansen satt fortsatt den tunge langdistansen i kroppen, men han kjempet hele veien og fikk i mål en 9. plass. Den siste dagen var mix-sprintstafett hvor han gikk sammen med Barbro og vi overrasket alle med en 3. plass og våre første verdenscup pallplasser.

Uken etter var det EM innlagt i den tredje verdenscuprunden i Bulgaria. Hans Jørgen hadde lyktes med å treffe med toppformen til mesterskapet, men begge de to første distansene ble ødelagt av utstyrsproblemer. Den tredje distansen var sprint og Hans Jørgen slo til med en knallbra 6. plass og dermed hans første individuelle podieplass som senior. Siste dagen var det stafett og Hans Jørgen gikk på det norske førstelaget. Alle på laget gikk svært bra etapper som resulterte i sølvmedalje og Hans Jørgens første seniormedalje.

Siste verdenscuprunden var i Ånn i Sverige. Her ble både Hans Jørgen og Barbro uttatt til å gå. Første konkurransen var sprint og Hans Jørgen gjorde et bra løp og ble nr 10 selv om han ikke følte han hadde helt flyten. Barbro gikk også et meget godt renn på sprinten og ble nr 7, kun ett sekund bak 6 plassen. På mellomdistansen gikk det ikke så bra for Barbro og det ble mye bom. En liten nedtur med 17 plass. Hans Jørgen viste stabilitet og gikk inn til nok en 10. plass. På stafetten ble både Hans Jørgen og Barbro uttatt til å gå 2. etapper på Norges 1.lag i herre og damestafetten. Hans Jørgen gikk en knallbra etappe og kom inn i ledelse og la grunnlaget for Norges første stafettseier siden 2003 og de vant dermed verdenscupen i stafett totalt. Barbro viste på stafetten at hun kunne gå like fort som de beste i verden og hadde beste etappetid på sin løype, selv med en bom på 30 sekunder. Hun gikk ut på en 5 plass og vekslet som nummer 3. Siste etappen tok inn en plass og laget ble tilslutt nummer 2. Verdenscupen ble så avrundet med nyskapningen ultralangdistanse. Her var det rundt 50 km å gå for herrene og 30 km for damene, så det var en ordentlig manndomsprøve. Dette skulle vise seg å passe begge oss i Team Kvåle veldig bra. Barbro viste her at selv om hun er junior er hun ikke til å leke med. Hun hang med i teten hele veien og mot slutten av løpet rykket hun på verdenscupvinneren Natalia Tomilova og kunne gå inn til en ekstremt imponerende 3. plass! Også Hans Jørgen gikk kjempebra og 2 poster før mål lå han på en 5. plass. Men så tok han et dårligere veivalg og tapte 1 minutt på slutten av løpet. Allikevel ble det en 8. plass og han ble dermed nr 11 totalt i verdenscupen, noe som er veldig bra av en førsteårs senior.

NM del 2 var de siste ordentlige konkurransene for Barbro denne sesongen, og da var det ingen grunn til å spare på kreftene. Det var NM sprint i klassisk og Norgescupfinalen som var igjen. Barbro viste muskler på sprinten og staket prologen, noe kun hun og ei til gjorde. Hun hadde beste prologtid med 6 sekunder og det bekreftet at dette var en god dag. Barbro gikk greit videre fra kvartfinalen og semifinalen med feste under skiene, men i finalen tok hun på seg skøyteskiene for å stake igjen. Dette var et veldig vanskelig og tøft valg, og hun var hele 15 meter bak på toppen av bakken, men ettersom løypa var lett på slutten hadde hun mye bedre gli enn konkurrentene og gled dem inn før oppløpet. På oppløpet hadde konkurrentene ingen sjanse og Barbro tok sitt andre NM gull. Dagen etter var det NC finale med skibytte, dette var ikke dagen for Barbro. Hun var veldig sliten fra sprinten og klusset med staver på skibytte, så det ble en ”skuffende” 7 plass. Tross 7 plassen, kapret hun
akkurat 3 plassen sammenlagt i Norgescupen. Noe som er veldig sterkt etter bare å ha gått 4 renn, mens alle andre har gått 7 og de 6 beste rennene teller.

Sesongen har dermed vært en eneste stor opptur for Team Kvåle med 2 jr VM gull og en bronse i skiorientering, EM sølv i skiorientering, 2 jr NM gull og 1 sølv i langrenn, NM gull og bronse i skiorientering, gull i nordisk mesterskap langrenn, mange topp 10 plasseringer i verdenscup i skiorientering for ikke å glemme at Barbro og Hans Jørgen dannet Norges 2.lag på mix-sprint stafetten på verdenscupen i Bulgaria og tok en knallbra 3. plass. I fjor sommer debuterte vi også i sykkelorientering og tok sølv og bronsemedalje i jr VM.

Siste året har dermed Team Kvåle tatt 12 VM, EM, Nordisk mesterskap og NM medaljer! Dette hadde ikke vært mulig uten all støtte og oppbackning vi får. Vi ønsker derfor å takke alle sponsorer og støttespiller for all hjelp vi har fått! Dere har en stor del av æren for disse prestasjonene.

Når vi kom hjem fra EM og jr VM i Romania hadde alle sponsorer satt inn en felles ”annonse” i Hadeland for å gratulere oss med prestasjonene. Barbro ble 18 år 21. februar og i den forbindelse var vi invitert til en hyggelig sammenkomst hos Mohagen Bil, hvor Barbro fikk overlevert sponsorbilen – Fiat Punto. I tillegg har det vanket blomsterhilsener og ikke minst stipendene vi har fått utdelt etter sesongslutt. Dette setter vi STOR pris på og vi synes det er morsomt at dere følger med og gleder dere over våre prestasjoner!

Neste sesong er VM sesong i ski-orientering som er hvert annet år. Vi kommer også til å sykle litt sykkelorientering i sommer, som er den beste treningen for skiorientering samtidig som det er minst like morsomt, Her kommer vi til å sykle VM og jr VM i Portugal i tillegg til noen verdenscuprunder. Siden det er VM sesong i skiorientering kommer det ikke til å være noen verdenscup. Isteden er de viktigste løpene VM, EM og
Ski-O tour og jr VM for juniorene. For første gang på mange år skal et internasjonalt løp i skiorientering arrangeres i Norge. EM og junior VM skal arrangeres på Natrudstilen ved Sjusjøen. Det legges opp til at det skal være et publikumsvennlig arrangement med forhåpentligvis storskjerm med GPS tracking på stadion. Dermed kan det være mulig for de som ønsker å få et innblikk i hva skiorientering er å ta turen til Natrudstilen mellom 31. januar og 6. februar neste år. Det kommer også til å være publikumsløp om man ønsker å prøve seg i skiorienteringsløypa selv også.

VM skal neste år arrangeres i Tänndalen i Sverige. Dette kommer til å være det avgjørende mesterskapet for om skiorientering kommer med på OL programmet i 2018. I OL 2014 er det allerede bestemt at skiorientering skal være en prøvegren, men til VM neste år kommer IOCs representanter for å avgjøre om det kan bli en offisiell OL gren. Det jobbes også med at to av distansene (sprint og sprintstafett) skal sendes direkte på Eurosport. Dermed ligger det an til en svært spennende sesong neste år. Vi håper å kunne fortsette den gode trenden vi hadde i år, så skal det bli spennende å se hvor bra det kan gå neste år. Vi har høye ambisjoner og Barbro har som mål at hun neste år i skiorientering skal ta junior VM medalje på alle distansene i junior VM, slik hun ikke greide i år. Hun ønsker også å kvalifisere seg til senior VM i Sverige. I langrenn kommer hun neste år til å konkurrere mot de som er ett år eldre enn seg i klassen 19-20. Dermed blir konkurransen svært mye tøffere, men Barbro har likevel satt seg som mål å kjempe med helt i toppen og har et lite drømmemål om å kvalifisere seg for junior VM sprinten. På NM 5 km klassisk har hun som mål om en topp 5 plassering og på 15 km skate topp 10 plassering. Hun ønsker å komme til A-finalen i NM sprint og bli topp 10 i Norgescupen sammenlagt. Hans Jørgen har som mål å ta sin første individuelle senior medalje i VM eller EM og et VM eller EM gull i stafett. Dette er svært høye målsetninger, men ikke umulige om vi fortsetter den utviklingen vi har hatt i år!


Resultater 2009/2010:

Barbro:
 • Jr VM gull mellomdistanse ski-o Romania
 • Jr VM gull langdistanse ski-o Romania
 • Jr VM bronse stafett ski-o Romania
 • Jr VM bronse mellomdistanse sykkel-o Danmark
 • Jr NM gull 10 km klassisk
 • Jr NM gull sprint klassisk
 • 3.plass World-Cup ski-o ultralangdistanse Sverige
 • 2. plass World-Cup ski-o mix-sprintstafett Bulgaria (Barbro og Hans Jørgen)
 • 2. plass World-Cup ski-o stafett Sverige
 • 6. plass World-Cup ski-o mellomdistanse Bulgaria
 • Gull Nordisk juniorlandslkamp stafett
 • 5. Plass Nordisk juniorlandskamp 5 km klassisk
 • 11. Plass Nordisk juniorlandskamp sprint
 • 4.plass Jr NM stafett langrenn
 • Sr NM bronse mellomdistanse ski-o
 • Seier totalt i NC ski-o
 • 5 seire i Norgescup ski-o
 • Seier i Jr VM mønstringsrenn i langrenn på Sjusjøen i K 18 langrenn –nr. 5 totalt blant juniorjentene(17-20 år)
 • 6. plass i BUL-sprinten i langrenn K 17-20

Hans Jørgen:
 • Seier World-Cup stafett Sverige
 • Sølv EM stafett Romania
 • Jr VM bronse mellomdistanse sykkel-o Danmark
 • 6. plass EM sprint Romania
 • 8.plass World-Cup ultralangdistanse Sverige
 • 2. plass World-Cup mix sprintstafett Bulgaria (Barbro og Hans Jørgen)
 • 4.plass i World-Cup sprintstafett Russland
 • 9. plass World-Cup mellomdistanse Bulgaria
 • 10.plass World-Cup sprint Sverige
 • 10.plass World-Cup mellomdistanse Sverige
 • 11. plass World-Cup langdistanse Bulgaria
 • 16,19,20 og 20 i World-Cup
 • 11.plass World Cup totalt
 • Seier NM mellomdistanse ski-o
 • Seier i første og siste etappe av Swedish Ski-O Tour
 • 2.plass totalt i Norgescup ski-o
 • 3 seire i Norgescup ski-o, en 2. plass og to 3. plass
 • 2.plass Ensi Lumen Rastit langdistanse i Finland

For å følge vår satsning følg med på vår hjemmeside www.teamkvale.com. Her finner du jevnlige oppdateringer fra vår satsning med bilder, kart og filmklipp.


Med sportslig hilsen
Barbro og Hans Jørgen Kvåle
www.teamkvale.com

1 kommentar:

 1. Gratulerer med en helt utrolig bra sesong og lykke til videre!

  SvarSlett